Glutaminian sodu - wzmacniacz smaku

6,00 zł
Brutto

Glutaminian sodu e621 stosowany jest jako wzmacniacz smaku produktów spożywczych

waga
  Bezpieczne zakupy

Bezpieczeństwo sklepu gwarantuje certyfikat SSL

  Szybka i bezpieczna wysyłka

Każde zamówienie jest starannie zabezpieczone i wysyłane do 24h

  Napotkałeś problem?

Zadzwoń! Chętnie pomożemy: 500-13-10-10

Glutaminian sodu, powszechnie znany jako E621, to substancja stosowana jako wzmacniacz smaku w różnych produktach spożywczych. Kwas glutaminowy, będący głównym składnikiem glutaminianu sodu, występuje również naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, drób, owoce morza, warzywa i mleko. Naturalnie występujący glutaminian nadaje potrawom charakterystyczny smak umami, co czyni go cenionym składnikiem kulinarnym.

Dawki glutaminianu stosowane w żywności gotowej do spożycia mieszczą się w zakresie od 0,1% do 0,8%, co jest porównywalne do naturalnie występującej ilości w potrawach przygotowywanych tradycyjnymi metodami. Ponadto, smak glutaminianu jest samo-ograniczający, co oznacza, że dodawanie większych ilości nie wpływa znacząco na smak potrawy. Na opakowaniach produktów spożywczych oznaczone jest stosowanie glutaminianu i innych wzmacniaczy smaku, aby umożliwić świadome wybory konsumentom.

1000 Przedmioty
Komentarze (0)